Най-ранните сведения за татуиране датират от късния палеолит ( 38 000 - 10 000 г.пр.н.е ) , като са открити артефакти, които приличат на дупчещи инструменти и лули с пигмент.

Като се вземе предвид художествения стил и достиженията, характерни за палеолита ( напр. прочутите скални рисунки в пещерата Ласко ) и древните корени на татуирането в различни краища на света, има всички основания да се предположи, че хората през епохата на палеолита са се татуирали.


В съвременния свят, на татуировките също се гледа като на художествено и дуовно постижение.

Самият Чарлз Дарвин в "Произходът на видовете" казва : "Няма една велика държава от полюсите на север до Нова Зеландия на юг, в която местните жители да не си правят татуировки" . Древните и съвременните народи по целия свят използват татуировките като средство за постигане на цели. Въпреки, че татуирането в момента преживява изстински ренесан, ясно е, че ние сме част от една много продължителна традиция, чиито призход не може да бъде установен с точност, но която ще продължи и за напред.


През цялата история и праистория на човечеството, простираща се хиляди години назад, умишлено сме оставяли трайни следи върхи кожата си. Причините са безброй: ротуали на прехода, предпазване от зло, израз на принадлежност към дадена група, желание за красота и привлекателност и др.

Символиката, която се крие в татуировките, често пъти не изразява директно нещо, а въздейства на подсъзнанието и интуицията.

Татуировките могат да бъдат външен белег на вътрешно преобразяване, да привличат щастието или да са израз на вярност, любов, а понякога дори и на омраза. Те могат да бъдат причудливи, иронични или да напомнят както за тъжни, така и за окуражаващи събития. Дават поглед към нашето общо и различно минало и към цялата гама от емоции и преживявания, които ни подтикват напред.


 

                                 Из "Енциклопедия на татуировките" Териса Грийн

 

Посещавайки нашият уеб сайт, Вие се съгласявате да приемете бисквитки във вашия браузър. Осван татуировки, ни се налага да правим и бисквитки. Добрата новина е че ги използваме само с цел да направим вашето посещение на сайта ни по-качествено (също както и татуировките)